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La OMS recuerda que la carne contiene nutrientes esenciales y forma parte de una dieta sana y equilibrada

La OMS (Organización Mundial de la Salud) ha publicado en su web un comunicado aclaratorio tras las numerosas quejas y consultas recibidas por el informe relacionado con la carne elaborado por su Agencia Internacional para la Investigación del Cáncer. En el mismo se señala, que el consumo moderado de carne en una dieta variada es totalmente saludable, por lo que no hay que dejar de comer carnes rojas y procesadas.

Según señala, los resultados del informe avalan lo que ya se sabía desde 2002 y que recomienda la propia organización: que la carne contiene nutrientes esenciales y que, consumida siguiendo las recomendaciones realizadas, forma parte de una dieta equilibrada y saludable.

A continuación reproducimos el comunicado publicado por la OMS (WHO en sus siglas en inglés):

WHO has received a number of queries, expressions of concern and requests for clarification following the publication of a report from the International Agency for Research on Cancer (IARC) relating to processed meat and colorectal cancer.

IARC was established 50 years ago through a resolution of the World Health Assembly as a functionally independent cancer agency under the auspices of WHO. Its programme of work is approved and financed by its participating states.

IARC’s review confirms the recommendation in WHO’s 2002 “Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases” report, which advised people to moderate consumption of preserved meat to reduce the risk of cancer. The latest IARC review does not ask people to stop eating processed meats but indicates that reducing consumption of these products can reduce the risk of colorectal cancer.

WHO has a standing group of experts who regularly evaluate the links between diet and disease. Early next year they will meet to begin looking at the public health implications of the latest science and the place of processed meat and red meat within the context of an overall healthy diet.

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